Hello .
Today Masz nak share resepi neyh . Sebelum neyh bila Masz dengar nama resepi "Daging Masak Dendeng" neyh macam susah aje nak masak . Bila belek punya belek buku "Hidangan Raja Sehari" my mom punya neyh . Ternampak laa pulak resepi "Daging Masak Dendeng" neyh .
Apa lagiii.. Ini laa masanya nak skodeng cara-cara & bahan-bahannya.. Hehehe . Bia baca punya baca , alahai sonang ajo . Ingatkan payah laaa sangat . Hihi . Okay neyh Masz nak share resepi neyh :)
DAGING MASAK DENDENG
Bahan A
1 kilogram daging (Direbus)
1 cawan kicap
1/2 gelas air perahan limau kasturi
5 sudu makan cili kisar
2 labu bawang besar (Dikisar)
10 ulas bawang putih (Dikisar)
Minyak bagi menggoreng & menumis
Bahan B (Hiasan)
Daun salad
Tomato kecil
Cili merah
Cara Membuat
1. Hiris nipis-nipis & lebar daging yang sudah direbus. Perapkan dengan kicap & air perahan limau lebih kurang 1 jam.
2. Gorengkan daging itu & ketepikan.
3. Panaskan minyak, gorengkan cili kisar, bawang besar & bawang putih sehingga masak.
4. Masukkan daging tadi. Kacau rata & angkat.
5. Sedia dihidangkan.
Hidangan: 5-6 orang.
0 comments:
Post a Comment